Sporten met depressie
Sporten met stress of tijdens een depressie
Tijdens een depressie of periode met overmatig stress is het heerlijk om te gaan sporten. Depressie is een ziekte die vaak onzichtbaar blijft voor de buitenwereld. Het kan een strijd zijn om uit bed te komen, laat staan om te bewegen. Toch kan sporten een krachtig hulpmiddel zijn om je mentale gezondheid te verbeteren. In deze blog lees je hoe sporten kan helpen bij het voorkomen of overwinnen van een depressie, en wat je moet weten als je begint met sporten.
Effecten van sporten met depressie
Uit onderzoek blijkt dat sporten een positieve invloed kan hebben op depressieve symptomen. Regelmatig bewegen kan helpen bij het verminderen van stress en angstgevoelens, en het verbeteren van je humeur. Volgens onderzoeker en gezondheidspsycholoog Jeroen Deenik zijn er al in de eerste 60 minuten matig tot intensief bewegen per week aanzienlijke effecten op depressie te zien. Dit betekent dat sporten kan bijdragen aan het verbeteren van je mentale gezondheid, zelfs als je maar een uur per week aan beweging doet.
Het belang van rustig opbouwen bij stress
Als je veel stress ervaart, kan een zware training nadelen hebben. Bij veel stress heb je namelijk sneller te maken met overbelasting van het zenuwstelsel. In dit geval is het essentieel om het sporten rustig op te bouwen. Bewegen is altijd goed, dus maak wel een begin. Dit geldt ook als je in een depressie zit. Begin bijvoorbeeld met wandelen en fietsen als je al lange tijd niets aan beweging doet.
Grenzen bewaken tijdens een sporten met depressie
Zit je in een situatie waarin je lastig kan inschatten wat je op dit moment wel en niet aan kan? Personal trainer Sverre kan helpen om samen deze grens te bewaken. Door middel van een gestructureerd trainingsprogramma een de persoonlijke aandacht van een iemand met kennis van zaken, kun je de positieve effecten van het sporten ervaren. Zonder bang te zijn voor een terugval! Het is belangrijk om je grenzen te respecteren en niet te ver te gaan, zodat je de kans krijgt om te herstellen.
Welke sport werkt het beste?
Uit een recent onderzoek van Myprotein blijkt dat vrijwel iedereen het ermee eens is dat sporten bijdraagt aan mentale gezondheid. De meeste ondervraagden geven aan dat krachttraining het beste effect heeft voor hen. Dit komt waarschijnlijk doordat krachttraining je helpt om sterker te worden en meer controle te krijgen over je lichaam. Andere sporten die goed uit de test komen zijn verschillende duursporten, zoals hardlopen en zwemmen. Tijdens duursporten ervaar je vaak een fijn gevoel, veroorzaakt door endorfine en dopamine. Dit vermindert pijn en stress en maakt plaats voor een gelukkig gevoel. Een aanrader is om de voordelen van krachttraining en duursporten samen te voegen in een circuittraining. Dit kan door middel van een circuit waarbij je continu gevarieerd beweegt en tussen de 4 en 7 oefeningen doet, op elkaar afgestemd zodat je niet hoeft te rusten tussen de oefeningen door. Dit zorgt voor hetzelfde effect als bij duursporten en heeft als voordeel dat je jouw lichaam zo kunt vormen als je wilt en aan blessurepreventie kunt doen. Daarnaast is circuittraining goed voor mensen die niet graag te lang op één plek blijven of hetzelfde doen. Doordat je steeds wisselt van oefening en spiergroep, blijft het interessant en uitdagend. Hierdoor kun je ook gemakkelijker een regelmatig beweegpatroon opbouwen en volhouden. Bovendien kun je een circuittraining aanpassen aan je eigen niveau en behoeften.
Overige tips tijdens een depressie
Als je besluit om te gaan sporten als middel tegen depressieve symptomen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Hieronder vind je enkele tips:
- Bespreek het met je arts: Overleg altijd met een arts voordat je begint met sporten, vooral als je last hebt van andere gezondheidsproblemen of medicijnen gebruikt.
- Zoek een maatje: Zoek iemand die met je mee wil sporten, bijvoorbeeld een vriend(in) of een personal trainer. Of allebei! Ga voor een duo personal training.
- Houd het vol: Probeer een regelmatig beweegpatroon op te bouwen en vol te houden. Het kan helpen om een vast moment op de dag te kiezen waarop je gaat sporten.
- Beloon jezelf: Beloon jezelf na het sporten, bijvoorbeeld met een lekkere maaltijd of een ontspannende activiteit.
Conclusie sporten met depressie
Sporten kan een krachtig middel zijn om depressieve symptomen te verminderen of te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat al in de eerste 60 minuten matig tot intensief bewegen per week aanzienlijke effecten op depressie te zien zijn. Het is belangrijk om het sporten rustig op te bouwen en je grenzen te bewaken. Krachttraining en verschillende duursporten zijn goede opties, maar een circuittraining kan de voordelen van beide combineren. Bespreek altijd met een arts voordat je begint met sporten en houd rekening met de bovenstaande tips om het sporten vol te houden. Hopelijk helpt deze informatie jou om jouw mentale gezondheid te verbeteren en een depressie te overwinnen.