3 tips tegen onderrugklachten

Onderrug klachten komen erg vaak voor. In de meeste gevallen zijn ze te verhelpen door de juiste spieren het werk te laten doen.

In deze blog heb ik 3 concrete tips voor je, die 95% van de onderrugklachten oplossen.

Oorzaak 1: Beperkte heupmobiliteit

Als de heupmobiliteit voldoende is, zul je bij alledaagse dingen zoals bijvoorbeeld schoenen aantrekken, veel minder je onderrug buigen. Bij een beperkte heupmobiliteit, zul je veel meer in een kronkel gaan staan. Dit zorgt onnodig voor overbelasting. Het klinkt als iets kleins. Maar dit kan zeker de reden zijn waarom je last hebt van je onderrug. De oplossing is dus het mobiliseren van de heup. Het aansterken van de onderrug zal het positieve effect vervolgens vast houden.

beperkte mobiliteit

Oorzaak 2: Te weinig ‘rompstijfheid’

Gelukkig worden steeds meer mensen bewust van het belang van dit onderwerp. Misschien beter bekend als ‘core-stability’. Ik zou hier verschillende blogs over kunnen schrijven. Voor nu hou ik het zoveel mogelijk bij de essentie.

Als je ergens een zwak punt hebt in het middelpunt van je lichaam, resulteert dit bijna altijd in onderrugklachten. De oefeningen die ik iedereen zou aanraden zijn de plank en een variant van de deadlift. De correcte techniek is hierbij essentieel en zal bepalen of het voor jou werkt. Bij onjuiste techniek kan het probleem erger worden.

Het beste wat je kunt doen is om een keer langs te komen bij ons in Zoetermeer. Je krijgt dan gratis advies.

rompstijfheid deadlift

Oorzaak 3: Zwakke bilspieren

Bij de meeste mensen die onderrug klachten hebben, vooral bij lage onderrug klachten. Komt dit door te zwakke bilspieren. Regelmatig vragen mensen mij waar hun onderrugpijn vandaan komt. Als ik ze vervolgens vraag om aan te wijzen waar de pijn precies zit. Blijkt deze pijn toch echt bij de bilspieren te zitten. Deze spieren komen namelijk tot veel hoger dan je je vaak realiseert. (zie afbeelding)

lunges

Oplossing: Bilspieren versterken

De oplossing hiervoor is simpelweg de bilspieren aansterken. Om te beginnen zijn oefeningen zoals de bridge, squat en de lunge aan te raden.

Deze blogs vind je misschien ook interessant!