Verstuikt
blessures
Sverre Kersten
blessures
06/22/2024
2 min

Verstuiking Pols: Oorzaken, Symptomen en Preventie

06/22/2024
2 min

Een verstuiking van de pols is een veelvoorkomende blessure. Verstuiking heeft vaak een langer herstel proces dan bij een verrekte spier. Vooral als je de verkeerde dingen doet. Een verstuiking treedt op wanneer de ligamenten rondom het polsgewricht worden uitgerekt of gescheurd. Deze blessure kan pijnlijk zijn en belemmert vaak de normale beweging van de hand en pols. Laten we dieper ingaan op wat een verstuiking van de pols precies inhoudt en wat je ermee aan moet.

Wat is een verstuiking van de pols?

Een verstuiking van de pols treedt op wanneer de ligamenten, die de botten van de pols met elkaar verbinden en stabiliteit bieden, worden overbelast door een plotselinge beweging, val of impact. Dit kan leiden tot het uitrekken of scheuren van deze ligamenten, wat resulteert in pijn, zwelling en soms blauwe plekken rond het polsgewricht.

verstuikte pols

Symptomen van een verstuiking pols

De symptomen van een verstuikte pols kunnen variëren afhankelijk van de ernst van het letsel, maar ze kunnen onder andere zijn:

 • Pijn rond het polsgewricht, vooral bij beweging of druk.
 • Zwelling en gevoeligheid.
 • Mogelijk beperkte bewegingsmogelijkheden of moeite om de pols normaal te gebruiken.
 • Blauwe plekken of verkleuring van de huid rond de pols.

Preventie van verstuikingen pols

Het voorkomen van een verstuikte pols is belangrijk, vooral als je betrokken bent bij activiteiten waarbij deze blessure vaak voorkomt, zoals sporten die snelle polsbewegingen vereisen of activiteiten waarbij je risico loopt om te vallen. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 1. Opwarmen: Voer vóór elke fysieke activiteit een goede opwarming uit om je spieren en gewrichten voor te bereiden op de belasting.

 2. Techniek perfectioneren: Leer en gebruik de juiste techniek bij sporten of activiteiten die polsbewegingen vereisen, zoals tennis, gewichtheffen of gymnastiek.

 3. Kracht en stabiliteit opbouwen: Versterk de spieren rondom de pols door middel van gerichte kracht oefeningen. Een goede spierbalans en stabiliteit kunnen helpen om blessures te voorkomen.

 4. Rust en herstel: Luister naar je lichaam en geef het voldoende rust en hersteltijd na intensieve activiteiten om overbelasting te voorkomen.

Lees hier meer over het voorkomen van blessures.

Behandeling van een verstuikte pols

Bij een verstuiking kun je de RICE methode hanteren. Voorkom deze methode als er sprake is van een verrekte spier.

 • Rust: Vermijd activiteiten die pijn of ongemak veroorzaken en geef je pols rust.
 • IJs: Breng ijs aan op het geblesseerde gebied om zwelling te verminderen.
 • Compressie: Gebruik een elastisch verband of brace om de pols te ondersteunen en te stabiliseren.
 • Elevatie: Houd de pols omhoog om zwelling te verminderen.
 • Minimale beweging: Als de zwelling en de pijn minder is kun je de pols voorzichtig bewegen. Houd dit wel beperkt zeker de eerste dagen.

Als de pijn aanhoudt of als je ernstige symptomen ervaart, zoals onvermogen om de pols te bewegen of extreme pijn, raadpleeg dan een arts voor een juiste diagnose en verdere behandeling.

Conclusie

Een verstuiking van de pols kan pijnlijk zijn en je dagelijkse activiteiten belemmeren. Door bewust te zijn van de oorzaken, symptomen en preventieve maatregelen kun je het risico op een verstuikte pols verminderen. Neem altijd tijd voor een goede opwarming, gebruik beschermende uitrusting indien nodig, en bouw kracht en stabiliteit op rondom je pols om blessures te voorkomen en blijf veilig actief!

Zou jij graag een gratis personal training willen proberen? Meld je dan nu aan!

Reacties
Categorieën