Sporten met depressie

Mentale gezondheid is essentieel voor een gelukkig leven. In deze blog lees je hoe je sport in kunt zetten tijdens een depressie of om een depressie te voorkomen.

“Al in de eerste 60 minuten matig tot intensief bewegen per week zien we aanzienlijke effecten op depressie.” ~Jeroen Deenik, onderzoeker en gezondheidspsycholoog

Heb je last van veel stress? Dan kan een zware training nadelen hebben. Bij veel stress heb je namelijk sneller te maken met een overbelasting van het zenuwstelsel. In dit geval is het essentieel om het sporten rustig op te bouwen. Bewegen is altijd goed. Maak dus wel een begin. Juist als je in een depressie zit. Begin met wandelen en fietsen als je al lange tijd niks aan beweging doet.

Zit je in een situatie waarin je lastig kan inschatten wat je op dit moment wel en niet aan kan? Personal trainer Sverre kan helpen om samen deze grens te bewaken. Door middel van een gestructureerd trainingsprogramma kun je de positieve effecten ervaren van het sporten zonder bang te zijn voor een terugval.

Welke sport werkt het beste?

Uit een recent onderzoek van ‘myproteïn’ blijkt dat vrijwel iedereen het ermee eens is dat sporten bijdraagt aan mentale gezondheid. De meeste ondervraagden van dit onderzoek geven aan dat krachttraining het beste effect heeft voor hen. (zie afbeelding)

De andere sporten die goed uit de test komen zijn verschillende duursporten. Je hebt waarschijnlijk wel eens gemerkt dat je tijdens een duursport zoals hardlopen of zwemmen een fijn gevoel ervaart. Dit wordt veroorzaakt door endorfine en dopamine. Het verminderd pijn en stress en maakt plaats voor een gelukkig gevoel.

Het komt veel vrij tijdens sport, met name bij sporten waarbij je langere tijd op hoge hartslag aan het werk bent.

myprotein onderzoek

Een aanrader

Je kan deze 2 voordelen ook samen voegen in 1 training.

  1. Een constante verhoogde hartslag (zoals bij duursport)
  2. Krachttraining

Dit kan door middel van een circuit waarbij je continue gevarieerd beweegt.

Zo’n circuit bestaat meestal tussen de 4 en de 7 oefeningen. De oefeningen zijn op elkaar afgestemd zodat je niet hoeft te rusten tussen de oefeningen door. Dit zorgt voor het zelfde effect als bij hardlopen.

Daarnaast heb je ook het voordeel dat je jouw lichaam hierbij zo kan vormen zoals je wilt. Je hebt daarom de mogelijkheid om aan blessure preventie te doen maar ook om de nadruk te leggen op de spieren die jij graag wilt ontwikkelen.